Vocabularul expertului în achizitii publice. ,,Triunghiul de fier"

Consilier Juridic Daniel JURJ

Aşa cum se arată în manualul de achiziţii publice ,,Public Procurement Training for IPA Beneficiaries”[1] elaborat de SIGMA, specialiştii în achiziţii publice, experimentaţi în proiectele de lucrări, vorbesc despre un concept numit ,,triunghiul de fier”[2].

Triunghiul de fier a fost inventat de dr. Martin Barnes în 1969 pentru a demonstra legătura dintre timp, cost și rezultat (obiectivul corect la calitatea corectă), fiind prezentat în cursul său intitulat ,,Time and Money in Contract Control”.[3]

Triunghiul de fier este cunoscut de către toţi managerii de proiect, fiind considerat una din pietrele de temelie ale profesiei[4]. În esenţă el defineşte constrângerile majore de timp, cost şi obiectiv ale proiectului. Fiecare proiect întreține un echilibru în „triunghiul” format din timp, cost şi obiectiv, orice modificare a uneia din laturi afectând cel puţin una din celelalte două, sarcina managerului de proiect fiind să țină triunghiul la un loc.

Citeste tot articolul aici (….)


[2] Module C Preparation of procurement, Part 1 Procurement planning, Section 2 Narrative, pt. 2.9.3. The ,,Iron Triangle”
]]>

Leave a Reply