Masuri de incurajare a participarii IMM-urilor la procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica

Avocat Florin IRIMIA

Conform unui nou studiu intitulat “Evaluation of SMEs’acces to public procurement markets in the EU”, datand din septembrie 2010 si publicat de catre Comisia Europeana, intreprinderile mici si mijlocii (IMM) nu castiga suficiente contracte de achizitie publica prin raportare la ponderea pe care o detin in economia europeana.

Desi aceste societati devin parte in aproximativ 60% din contractele finantate din bani publici, acestea nu reprezinta decat 34% din valoarea totala a contractelor incheiate pe teritoriul Uniunii Europene.

Totusi, mentioneaza Comisia Europeana, situatia s-a ameliorat in ultima perioada in toate statele membre. Aceasta imbunatatire se datoreaza modificarii  legislatiilor interne si a practicilor autoritatilor contractante. Spre exemplu, impartirea pe loturi a contractelor avand valori importante constituie un factor important al cresterii numarului de contracte castigate de IMM-uri.

Raportul releva, de asemenea, anumite masuri pe care autoritatile contractante si statele membre sunt incurajate sa le puna in practica pentru a sprijini si mai mult IMM-urile: simplificarea depunerii documentelor administrative sau ameliorarea difuzarii informatiilor referitoare la incheierea contractelor de achizitie publica.

]]>